Andet ugebrev

29. maj 2012

Pinse i Qaanaaq

 

 

 

Ja så er det tid til et lille nyhedsbrev heroppe fra det nordlige Grønland.

 

Det er Pinse og vejret har faktisk været ganske pragtfuldt. Her er høj sol og omkring 0 grader. Der har været et par dage med skyer og en enkelt dag med sne som dog smeltede hurtigt. Som nævnt sidst har vi midnatssol og det er lidt underligt at vågne op midt om natten og se den skinnende sol. Jeg har et mørkt gardin i soveværelset men alligevel er der helt lyst.

 

Udsigten fra mit hus er ikke at kimse af. Udsigt over bugten som er helt isbelagt endnu så man kører med hundeslæde på isen. Den sidste uge har jeg dog ikke set biler på isen.

 

 

 

Description: Pinse 2012 001

Billedet her er taget ved midnatstid

 

 

 

Ture kan jeg jo gå, men det er som tidligere nævnt  ½ time i den ene retning og ½ time i den anden retning.

 

Jeg har tænkt om jeg skulle gå ud på isen til den revne der er kommet og prøve at fiske men jeg har ikke rigtig haft nogen at følges med. Jeg har talt med tandlægen som er kommet herop i 6 uger. Han er imidlertid lige taget til en af bygderne så vi må se om det bliver til noget i næste week-end.

 

 

 

Description: Pinse 2012 005

Man kan lige se sprækken i isen og det siges at man kan fange en torsk eller et par stykker.

 

 

 

Jeg kender jo ikke så mange heroppe og ikke så mange taler dansk. Derfor går tiden med arbejde, gåture og læsning.

 

Arbejdsmæssigt har jeg egentlig haft nok at se til. Et hjerteanfald som nærmest gav hjertestop. Jeg tror et såkaldt A-V blok som er på vej til Nuuk til udredning. Endvidere en patient med stærk mistanke om en ondartet sygdom som også skal sydover til udredning.

 

For 4-5 dage siden så jeg en gravid kvinde i 33. uge, som pludselig fik vandafgang og småveer. Jeg tænkte at nu skulle jeg også stå for en tidlig fødsel. Vi fik veerne stoppet og startede  antibiotica behandling og hun er på vej til Nuuk med ordinært fly om et par dage. Jeg tror vi klarer det.

 

Det er faktisk problematikken i en nøddeskal heroppe. Hvis der ikke er en læge heroppe skulle hun evacueres og det koster kassen. Det har jeg prøvet at forklare vores regionslæge som svarede yderst nedladende. Jeg svarede ham igen med mine argumenter men han har ikke svaret igen på min sidste mail. Jeg håber han har fået noget at tænke over. Vi er trods alt mere end 700 mennesker heroppe så acutte tilfælde vil givet opstå ofte og hvis der så kun er sundhedsassistenter tilstede har de ikke nok kompetencer til at tage sig af det.

 

Forleden havde vi en pige som for ca. et år siden brækkede et ben og fik sat skruer i. Jeg forhørte mig i Ilulissat om de havde værktøjet til dette, men det var de bange for de ikke havde. Igen skrev jeg til regionslægen, at jeg syntes det var rimeligt at de i regionen kunne lave den slags simple indgreb. Heller ikke denne mail har han besvaret. Jeg selv kunne sagtens have gjort det men når de nu vil nedlægge stillingen kan jeg jo ikke rekvirere instrumenter.

 

Ja der er sgu flere steder der kunne spares rationelt. Man kan sige at det ikke er mit problem når jeg rejser om 10 dage men det irriterer mig alligevel.

 

Nå nok om det. Jeg skal ud og nyde vejret!

 

 

 

Description: Pinse 2012 006

 

 

 

 

 

 

Tilbage til oversigten