Syvende ugebrev

28. april 2008

Slut i april

 

 

 

Det er utroligt som tiden løber af sted. Det er ikke til at fatte at det snart er maj. Vi følger jo med i TV aviser hjemmefra som sendes her et par timer senere og her ser vi vejrmeldinger og billeder af forår, grønne knopper og anemoner i skovbunden. Det er lidt underligt at forestille sig og det rager os egentlig heller ikke så meget.

 

Heroppe er det fortsat sne og frost om natten og ofte om dagen. Solen varmer om dagen og det vi her lægger mærke til er at dagene bliver længere og længere. Solen går ned ved 10-tiden om aftenen men det faktisk ikke mørkt derefter

 

 

 

7

 

 

 

Blot kan du se i horisonten at den røde himmel flytter sig. Klokken halvtolv eller klokken 4 for den sags skyld er det fortsat ikke mørkt og solen står op igen kl 5.

Om ca 3 uger  går solen slet ikke ned.

 

Lokalbefolkningen fortæller at vinteren har varet meget længere end vanligt og de er bekymrede over at det slet ikke vil blive forår. Vi andre synes jo det er en oplevelse med det vejr og ved jo at vi skal hjem til forår og sommer så vi er glade for naturoplevelsen. Når solen skinner er her jo et helt fantastisk lys

 

 

 

7

7

 

 

 

Vi har som vanligt været på vore spadsereture som godt kan være lidt strabadserende når sneen lige er faldet men vi har købt en vandrestav med pig på hver så det hjælper meget. Vi gik ud til noget der hedder Holms Bakke, som har en fantastisk udsigt mod øst. Det er på Holms Bakke folk fra Ilulissat mødes d. 13/1 kl 13 hvor solen viser sig for første gang i et par minutter efter polarnatten der har varet et par måneder.

 

 

 

7

 

 

 

En af dagene spadserede vi også til lufthavnen. Det er en spadseretur på 7 km ud og 7 km hjem. Vi gik og talte om at vi så kunne sætte os og få en kop kaffe i lufthavnen før hjemturen men god morgen! Lufthavnen var lukket fordi ingen fly afgik eller ankom om søndagen, så det var bare om at gå hele vejen tilbage. Nå om aftenen gik vi så over på et hotel overfor og fik Grønlandsbuffet sammen med min kollega Gitte. Grønlandsbuffet er alt godt fra Grønland Hval, rensdyr, moskusokse, sæl, hellefisk osv. Det var godt, dog vil hverken Visse eller jeg bliver afhængige af hverken hval eller sæl. Derimod er det godt med fisk. Mange har spurgt hvordan det går med Flemmings fiskespiseri. Jeg kan berolige med at jeg er blevet helt flink til at spise fisk. Rødfisk er min yndlingsfisk – for det smager faktisk slet ikke af fisk. Også Hellefisk smager godt. Når vi får det laver jeg hollandaisesovs så det er et rent luksusmåltid.

 

På hospitalet bliver man i vagten udsat for lidt af hvert. Ofte skader opstået i forbindelse med fuldskab. Det er sår, brud osv. og vi bliver involverede både når nogle mennesker skal i detentionen eller når de anmelder en skade, for så skal der skrives en politiattest.

Som jeg ser det har Grønland nogle sundhedsmæssige problemer som kan komme til at koste rigtigt dyrt for landet. Som nævnt alkoholmisbrug – akut eller kronisk- Det kræver utrolige ressourcer fra sundhedsvæsenet. Derudover ryger grønlændere ekstremt meget og lungecancer og rygerlunger ser vi jo meget. Så er der overvægt. Rigtig mange grønlændere er overvægtige, ja mange faktisk fede. En væsentlig større procentdel end hjemme. Udover dette, ser vi mange seksuelt overførte sygdomme og rigtig mange provokerede aborter. Begge dele er jo bekymrende og koster jo systemet utrolige summer. Nogen løsningsmodel har jeg ikke. Det var nu godt at jeg efteruddannede mig i det der med aborter da jeg var hjemme. De nævnte sundhedsproblemer truer, som jeg ser det, systemet som jo har helt gratis adgang til sundhedsvæsenet..

 

Nå nok med dette.

 

Forleden var der hundeslædevæddeløb for ansatte på hospitalet. I alt deltog 6 eller 7 hundeslæder med to personer på slæden og 8 hunde for hver. Det var rigtig skægt. Chefen deltog sammen med en af sygeplejerskerne. Chefen var iført sælskindsbukser og alt så meget flot ud. Dog begyndte hundene at løbe den modsatte vej da løbet blev fløjtet på og da de kom tilbage var to hundespand viklet uhjælpeligt ind i hinanden så det var storslæde.

 

 

 

7

7

 

 

 

Efter endt løb bliver vinder og nr to og tre løftet op i triumf

 

 

 

7

7

 

 

 

Det var en rigtig skæg eftermiddag. De søde danske sygeplejersker var næsten alle med og fik en kanonoplevelse, så det var godt. Om aftenen var der ”mik” hvor alle kom med noget spiseligt. Vi var, tror jeg, over fyrre og maden var herlig. Der var så musik af 3 unge grønlændere som sang og spillede op til dans Blandt andet grønlandsk polka. Det kan nok være at man skal rubbe fødderne men skægt var det. I det hele taget er vi blevet meget selskabelige Der bliver lavet flere store Middagsmikèr hvor vi laver lidt hver og mødes til hyggeligt samvær. Så vi keder os aldrig og nyder det heroppe.

 

Nu varer det lidt før næste ugebrev kommer. Vi skal nemlig på langfart.. D 1/5 drager Visse og jeg til Diskoøen og kommer hjem på min fødselsdag, Dagen efter skal vi 4 dage på Bygdebesøg. Det bliver spændende og I hører nærmere

 

 

 

 

 

Tilbage til oversigten